Analyse van het Nieuwe Prijsmodel van Bubble.io

Also available in :

by

Victor Nihoul

-

Apr 6, 2023

-

🇳🇱 Dutch

Bubble.io heeft onlangs op 6 april een nieuw prijsmodel aangekondigd voor zijn gebruikers. Deze aankondiging volgt op een periode van introspectie na hun eerdere poging in maart van vorig jaar, die slecht werd ontvangen door de gemeenschap. Het feedback werd in overweging genomen door het team van Bubble, dat besloot een stap terug te nemen en een nieuw prijsmodel te bedenken. De nieuw gecreëerde maatstaf "werklast-eenheden" vormt de basis van dit nieuwe prijsmodel. Het biedt voordelen, maar daagt ook bestaande praktijken uit voor hun gebruikers. In dit artikel presenteren we verschillende Bubble-experts en Bubble zelf om de oorsprong van dit nieuwe prijsmodel, de details ervan en de betekenis ervan voor Bubble.io-gebruikers te begrijpen.

Samenvatting

  • Oorsprong van dit nieuwe prijsmodel
  • Details van het nieuwe prijsmodel (metriek, functies, add-ons, etc.)
  • Uitrol voor bestaande gebruikers
  • Onze analyse met medewerking van J.J. Englert en Gregory John


Oorsprong

Ondanks de groeiende populariteit en uitbreidende functies van Bubble.io zijn de prijzen al vele jaren vrijwel onveranderd gebleven, aanzienlijk lager dan die van andere No-code-tools. Bijvoorbeeld, de prijzen van Glide variëren van $25 tot $799, Softr van $59 tot $232, enzovoort.

Voor mij draait prijs om waarde en gemak. Als je het prijsmodel van Webflow vergelijkt met wat je kunt bouwen, heeft Bubble veel meer waarde. Mensen moeten eraan herinnerd worden dat je met Bubble bedrijven van miljoenen dollars kunt bouwen.
Gregory John

Het bestaande prijsmodel en de niveaus werden over het algemeen door de gemeenschap en klanten geaccepteerd, wat zinvol was tijdens de vroege fase van Bubble toen het voornamelijk gericht was op individuele ondernemers of startups. Echter, met de recente opkomst van Bubble en de toenemende democratisering van No-code tools, wordt deze trend uitgedaagd. Steeds meer bedrijven gebruiken Bubble om op te schalen, en gevestigde bedrijven keren zich tot No-code tools. De prijsstructuur van Bubble heeft zich traditioneel gericht op prestatieplafond, opslag en functies, met metrieken die vaak moeilijk waren voor gebruikers om te begrijpen en te beoordelen.

Wat we ons in 2017 niet realiseerden toen we capaciteit introduceerden, is dat naarmate we de prestaties van onze systemen verbeteren, toepassingen minder waarschijnlijk het piekvermogen zullen bereiken. Dit creëert een perverterende prikkel voor ons: naarmate ons team Bubble verbetert en sneller en beter maakt, nemen de inkomsten van Bubble uit capaciteit af. Aangezien we de afgelopen jaren de zaken hebben versneld, hebben we gezien dat meer van onze inkomsten afkomstig zijn van functieplannen dan van capaciteit... We willen dat de groei van Bubble voornamelijk wordt gedreven door gebruikers die op ons platform opschalen.
Emmanuel Straschnov — Oprichter van Bubble.io

Dit model werd nauwelijks duurzaam voor Bubble aangezien ze nieuwe prestatie-optimalisaties uitbrachten en de meeste van hun gebruikers op de lagere niveaus draaiden, ongeacht hun gebruik of omvang.

Mislukte Poging om een Nieuwe Maatstaf te Vinden

In March 2022, Bubble unexpectedly announced a new pricing model, based on database entries.

The goal for Bubble to use the new metric of database entries, along with monthly unique daily visitors, was to improve app performance and make pricing more transparent and predictable for users. Bubble found that its previous metric, capacity, was difficult for users to understand and predict, causing downtime for applications that hit their limits. By using the number of database entries and unique visitors, Bubble hoped to provide a clearer model that better aligns with how users’ apps scale on their platform.

The community’s reaction to Bubble.io’s new pricing model was unprecedented and largely negative. The original announcement posted in the forum garnered over 700 replies, with users expressing their discontent and threatening to abandon the platform. Many claimed that the new metric would lead to disproportionate pricing, and criticized the sudden nature of the announcement. Additionally, users felt that their needs and concerns were not taken into consideration, as they felt there was no prior user research conducted before the implementation of the new pricing model.

Het beperken van het aantal regels in de database zal ervoor zorgen dat elk klein programma in de loop der jaren moet overstappen naar grotere plannen, aangezien verwacht wordt dat de database in de loop der tijd groter wordt.
@rpetribu op het Bubble Forum.

Het team van Bubble heeft snel gereageerd op de klachten door hun aankondiging te annuleren en beloofde een stap terug te nemen om na te denken over een andere maatstaf. Ze zullen het verder evalueren met de gebruikers voordat ze het vrijgeven. Deze terugtrekking leek attent richting de gebruikers, en we waren blij dat Bubble naar hun gemeenschap heeft geluisterd.

Nieuw Prijsmodel

Vandaag, een jaar na de onsuccesvolle poging om een nieuw prijsmodel te introduceren, is Bubble terug met een andere aanpak en heeft een nieuwe maatstaf geïntroduceerd die bekend staat als "werklasteenheden". Deze aankondiging werd met meer vertrouwen gedaan, waarschijnlijk vanwege een langere periode van ideevorming en experimentatie. Daarnaast heeft Bubble deze keer meer geïnvesteerd in gebruikersonderzoek en meer voorzorgsmaatregelen genomen, zoals we verder zullen uitleggen.

Introductie van de Werklasteenheden: Een Nieuwe Maatstaf

De Werklasteenheden meten de hoeveelheid rekenbronnen die je app nodig heeft om bepaalde acties uit te voeren, zoals e-mails verzenden of workflows uitvoeren. Dit omvat, maar is niet beperkt tot:

  • Workflows (gepland, datagestuurd, terugkerend)
  • Bestanden uploaden
  • Pagina laden
  • API's (inclusief externe verzoeken)
  • Gegevens (gegevens ophalen, importeren, exporteren, massa gegevensoperaties)

De werklasteenheid wordt bepaald door het gewicht van elke actie, dat varieert afhankelijk van de complexiteit ervan. Zo zal het uploaden van een bestand van 1 MB en een bestand van 100 MB verschillende gewichten hebben en dienovereenkomstig werklasteenheden verbruiken. Het is echter vermeldenswaard dat de berekeningsmethode en het gewichtratio voor de verschillende acties momenteel niet worden bekendgemaakt en in de toekomst kunnen veranderen.

De werklasteenheid wordt bepaald door het gewicht van elke actie, dat varieert afhankelijk van de complexiteit ervan. Zo zal het uploaden van een bestand van 1 MB en een bestand van 100 MB verschillende gewichten hebben en dienovereenkomstig werklasteenheden verbruiken. Het is echter vermeldenswaard dat de berekeningsmethode en het gewichtratio voor de verschillende acties momenteel niet worden bekendgemaakt en in de toekomst kunnen veranderen.
Bubble Team

Over het algemeen vertegenwoordigt de introductie van Werklasteenheden een aanzienlijke verschuiving in hoe Bubble.io zijn platform prijst. Door zich te richten op daadwerkelijk gebruik in plaats van een op plafond gebaseerd of op functies gebaseerd model, biedt Bubble.io meer flexibiliteit en controle aan zijn gebruikers.

Functies

Nu er een nieuwe maatstaf wordt ingevoerd, is het interessant om na te denken over de veranderingen in de toegang tot functies.

Zoals we kunnen zien, brengen de nieuwste updates van het prijsmodel van Bubble.io aanzienlijke veranderingen met zich mee, met name op het gebied van opslag. Het platform biedt nu tot 5 keer meer opslag dan de vorige plannen, en de opslagcapaciteit is 33 keer goedkoper geworden, met 100 GB geprijsd op slechts $3 in vergelijking met $100 in het vorige plan. Bovendien is het startpakket verbeterd om herhalende workflows op te nemen, met toegang tot alle frequenties. Over het algemeen blijven de functies van het platform grotendeels onveranderd ten opzichte van de vorige plannen.

Prijsstelling en add-ons

De recent aangekondigde tarieven van de niveaus zijn grotendeels hetzelfde gebleven, met uitzondering van het Team-plan dat goedkoper is geworden. Het idee achter deze prijsstrategie is om aanvankelijk hoge limieten te bieden, zodat gebruikers zich geen zorgen hoeven te maken over het bereiken ervan. Terwijl ze hun applicatie gebruiken en deze testen met bètatesters of henzelf, kunnen ze beginnen een begrip te ontwikkelen van hoeveel een workflow-eenheid kost voor hun individuele toepassing.

De meeste apps zullen voldoende werklast in hun plan hebben opgenomen en zullen zich niet hoeven te abonneren op een extra niveau.
Emmanuel Straschnov —  Oprichter van Bubble.io

New pricing tiers. “WU” refers to Workload Units in thousands.

Deze nieuwe niveaus betekenen ook het einde van de oude capaciteitseenheden die gebruikers konden aanschaffen en nu worden vervangen door meetbare add-ons, die aan alle betaalde plannen kunnen worden toegevoegd.

Beschikbare werklast add-ons.

Hulpmiddelen en Meetbaarheid

Op het eerste gezicht kan het nieuwe prijsmodel van Bubble.io wat verwarrend lijken. Met zijn verschillende niveaus en de verdeling van workflow-eenheden kan het moeilijk zijn om te bepalen welk plan geschikt is voor jouw behoeften. Dit komt echter voornamelijk doordat het nieuwe model is gebaseerd op een nieuwe meeteenheid waar gebruikers nog niet bekend mee zijn. Bovendien hebben veel gebruikers hun apps al gebouwd zonder een duidelijk idee van hun werklastverbruik.

Ondanks deze initiële uitdagingen geloven we dat de nieuwe meeteenheid binnenkort tastbaarder zal worden voor bestaande gebruikers. Bubble heeft beloofd de tools en middelen te bieden die nodig zijn om het verbruik te begrijpen en bij te houden. Terwijl nieuwe gebruikers hun apps helemaal opnieuw bouwen, kunnen ze zien hoe hun verbruik zich ontwikkelt en dienovereenkomstig aanpassen.

In combinatie met deze a Deze voorbeelden zijn hier te vinden.

Agency Plan

Het maandelijkse agenteplan kost nu $85 per maand, terwijl de jaarlijkse factureringsoptie $78 per maand kost, wat een prijsverhoging vertegenwoordigt. In ruil daarvoor kunnen gebruikers een reeks updates verwachten, zoals 10 aangepaste branches, 150.000 Workflow-eenheden per maand, 2GB bestandsopslag en tweeledige verificatie (2FA).

Uitrol

Deze nieuwe veranderingen treden in werking op 1 mei, waar gebruikers zich kunnen abonneren op deze nieuwe plannen. Voor gebruikers die echter voor 6 april apps hadden gemaakt, bestaat de mogelijkheid om hun oude plannen tot 18 maanden te behouden. Deze aanpak zorgt ervoor dat bestaande gebruikers voldoende tijd hebben om eventuele mogelijke veranderingen in de prijs te voorzien en eventueel noodzakelijk optimalisatiewerk aan hun huidige systeem uit te voeren, wat een verstandige beslissing is.

Onze Analyse

Bij Flusk zijn we al lange tijd gebruikers van Bubble, en samen met invloedrijke Bubble-experts Gregory John en J.J. Englert wilden we onze analyse delen van het nieuwe prijsmodel van Bubble en de voor- en nadelen ervan benadrukken. Het lijkt erop dat dit nieuwe prijsmodel logisch is en is gebouwd op een solide basis, wat goed is ontvangen door ons en anderen met wie we deze veranderingen hebben besproken. Dit nieuwe model biedt eindelijk een tastbare metriek en duidelijkheid in de prijzen van Bubble, en verwijdert ook frustrerende barrières zoals de dure legacy-opslag.

De waarde die Bubble biedt, overtreft verreweg alle veranderingen die zijn doorgevoerd in hun prijsplan. [...] Ik geloof dat de limieten die ze bieden eerlijk en vrijgevig zijn. [...] Dus als dit beter aansluit bij wat ze nodig hebben om een succesvollere onderneming op te bouwen, dan ben ik er helemaal voor.
J.J. Englert

Hoewel dit model de kosten voor bepaalde gebruiksscenario's kan verhogen in vergelijking met het vorige plan, is het belangrijk om te erkennen dat de prijsstelling van Bubble buitengewoon concurrerend blijft als we de functies, beperkingen en toegankelijkheid ervan vergelijken met andere no-code tools. Daarom is het eerlijk om te erkennen dat de prijsstelling van Bubble nog steeds relatief goedkoop is.

Mensen moeten eraan herinnerd worden dat je miljoenenbedrijven kunt opbouwen met Bubble. Dus, geven we om een extra $100 per maand, enzovoort? Bubble is uniek op de markt, er is niets vergelijkbaars.
Gregory John

Voordelen

Naar onze mening biedt het nieuwe prijsmodel van Bubble.io tal van voordelen voor eindgebruikers.

Automatisch schalen

Het eerste en meest opvallende is automatisch schalen. Aangezien dit nieuwe prijsmodel nu is gebaseerd op een consumptiemetriek in plaats van een limiet, hebben gebruikers nu toegang tot meer bronnen (gedeeld tussen apps), ongeacht het plan waarop ze draaien, in plaats van een prestatieplafond dat hun app vertraagt in gevallen van complexe apps of een piek in het verkeer.

Een betere manier om automatisch schalen te begrijpen is dat als/wanneer apps de limiet van de werklast in hun plan bereiken (of in een gekochte werklastlaag), in plaats van de app te beperken in snelheid (zoals momenteel het geval is), de prestaties onaangetast blijven en klanten het extra bedrag in rekening wordt gebracht. Als klanten geen extra kosten willen betalen, hebben ze de mogelijkheid om automatisch schalen uit te schakelen.
Bubble Team

Uitrol

Het nieuwe prijsmodel van Bubble wordt geleverd met een genereus aanbod voor bestaande gebruikers: ze kunnen hun oude plannen behouden gedurende maximaal 18 maanden, terwijl ze nog steeds profiteren van de flexibiliteit van het platform.

Optimalisatie

Wij geloven dat het nieuwe op consumptie gebaseerde prijsmodel gebruikers zal aanmoedigen om efficiëntere en effectievere app-constructiepraktijken te adopteren, wat zal leiden tot een betere ervaring voor eindgebruikers. Bovendien schept deze verandering kansen voor freelancers en bureaus om optimalisatiediensten aan te bieden voor bestaande apps, wat leidt tot verbeterde vaardigheden en een grotere deskundigheid met Bubble. Bureaus met sterke prestatie- en optimalisatiepraktijken zullen het meest profiteren van deze veranderingen, aangezien ze nu een nieuwe waardepropositie hebben voor hun klanten.

Prestaties

Zoals eerder vermeld, heeft de implementatie van prestatie-optimalisaties door Bubble de onderneming niet ten goede gekomen, omdat ze gebruikers verloren op de hogere plannen, wat resulteerde in verminderde inkomsten. Dit nieuwe prijsmodel zal waarschijnlijk van invloed zijn op de aanpak van Bubble bij het ontwikkelen en introduceren van prestatie-updates, wat directe gevolgen zal hebben voor onze apps en de eindgebruikerservaring.

[...] Het is een wederzijds voordelig model. Gregory John.
Gregory John

Terugkerende Workflows

Het nieuwe prijsmodel van Bubble.io bevat een kleine, maar belangrijke wijziging die een diepgaande impact zou kunnen hebben op de gebruikerservaring. De mogelijkheid om terugkerende workflows op alle frequenties uit te voeren, ongeacht het prijsniveau, zal de complexiteit aanzienlijk verminderen voor nieuwe gebruikers die recursieve workflows willen gebruiken, zoals het plannen van e-mails. Deze verandering stelt gebruikers ook in staat om deze workflows te gebruiken in plaats van geplande workflows, wat de betrouwbaarheid van hun apps verhoogt.

Opslag

De enorme prijsverlaging voor opslag zal de meeste gebruikers ten goede komen, waardoor ze apps kunnen bouwen voor gebruiksscenario's die uitgebreide upload van bestanden of afbeeldingen vereisen. Voorheen vertrouwden Bubble-gebruikers vaak op externe opslagoplossingen zoals AWS wanneer ze met dergelijke gebruiksscenario's te maken hadden, wat de ontwikkeltijd en kosten verhoogde. Met dit nieuwe prijsmodel kunnen Bubble-gebruikers nu tijd en geld besparen door gebruik te maken van de ingebouwde opslagoplossingen van het platform.

Nadelen

Ondanks de positieve resultaten van deze veranderingen zijn er ook enkele nadelen die onvermijdelijk zijn voor bepaalde gebruiksscenario's.

Bestaande gebruikers

Gebruikers die al hun apps hebben gebouwd met behulp van het vorige prijsmodel van Bubble.io hoefden geen rekening te houden met de impact van het gebruik van workflows, databasequeries of plug-ins op hun kosten. Het nieuwe prijsmodel staat echter op het punt dit te veranderen en zal de kernstructuur van alle bestaande apps uitdagen. Deze verandering zal gemakkelijk te beheren zijn voor basis- of lichtgewicht apps, maar zal een breekpunt zijn voor zwaardere apps en eventuele structurele veranderingen kunnen moeilijk te implementeren zijn.

Eigen Formule

Het feit dat de berekeningsformule voor de werklasteenheid eigendom is, vormt een uitdaging voor degenen die de prestaties van hun app willen optimaliseren. Zonder kennis van de formule zal het moeilijk zijn om diepgaande optimalisaties uit te voeren. Echter, met de tools en bronnen die door Bubble worden verstrekt, blijft het de vraag of deze barrière kan worden doorbroken.

Canvas Gebruikers

Gebruikers die tools zoals Airdev's Canvas gebruiken, zullen ook uitdagingen tegenkomen, aangezien het verbruik van werklast van hun app wordt beïnvloed door de praktijken die door de auteur van de tool zijn geïmplementeerd. Huidige versies van Airdev's Canvas zijn bijvoorbeeld erg uitgebreid en bevatten veel workflows, wat het verbruik van werklast van de app kan verhogen. Aangezien deze gebruikers meestal gespecialiseerd zijn en mogelijk minder bekend zijn met de diepte van Bubble, kan het moeilijk voor hen zijn om hun bestaande apps aan te passen aan deze nieuwe veranderingen. Naarmate Airdev zijn sjablonen aanpast aan deze veranderingen, zullen gebruikers waarschijnlijk profiteren van native optimalisaties van werklast, wat hen meer mogelijkheden geeft.

Sjablonen en Plugins

Bestaande sjablonen die workflows bevatten, moeten worden beoordeeld en bijgewerkt door de auteur om zich aan te passen aan het nieuwe prijsmodel. Op dezelfde manier moeten plugins worden herzien om hun werkbelasting te minimaliseren. Dit kan een probleem zijn voor verouderde plugins die nog steeds veel worden gebruikt.

Wat dit betekent voor bestaande gebruikers

Zoals we hebben gezien, zal de impact van het nieuwe prijsmodel op uw kosten en voordelen variëren afhankelijk van hoe u Bubble gebruikt. Voor sommigen zullen de veranderingen nauwelijks merkbaar zijn, terwijl ze voor anderen aanzienlijk kunnen zijn. We geloven echter sterk dat bestaande gebruikers zich uiteindelijk zullen aanpassen en ze zullen integreren totdat ze de nieuwe norm worden. Dit is vooral belangrijk gezien het feit dat deze veranderingen Bubble ten goede zullen komen en hopelijk een positieve impact op ons als gebruikers zullen hebben. Het is essentieel om in gedachten te houden dat de veranderingen die in het prijsmodel van Bubble zijn aangebracht, deel uitmaken van de voortdurende ontwikkeling en groei van het platform. Hoewel ze enkele initiële uitdagingen kunnen veroorzaken, moeten we uitkijken naar de langetermijnvoordelen die ze zullen brengen.

Mijn belangrijkste interesse is ervoor te zorgen dat Bubble over een paar jaar nog steeds bestaat. Dus als het implementeren van dit prijsmodel hen daarbij helpt, ben ik er helemaal voor. Laten we niet vergeten hoe goed we het hebben met Bubble en blij zijn dat ze doen wat ze moeten doen om ervoor te zorgen dat ze nog eens 10 jaar meegaan!
J.J. Englert

Verder Gaan

Het optimaliseren van je apps wordt steeds meer verplicht met deze nieuwe veranderingen, daarom raden we de volgende inhoud aan van vertrouwde experts:

Notities

Speciale dank aan Carly Blumenfeld van Bubble, Gregory John en J.J. Englert voor hun deelname en feedback. Hoewel dit artikel is beoordeeld door Bubble, hebben we geen affiliatie met Bubble.

Ook beschikbaar in 🇫🇷 Frans

User